Beste BBQ kolen

Het barbecueën op houtskool is een tijdloze traditie die geliefd is bij velen vanwege de unieke smaak en sfeer die het creëert. Het kiezen van de juiste kolen is cruciaal om een geslaagde BBQ-ervaring te garanderen. In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om goede kwaliteit kolen te gebruiken, de beste merken BBQ kolen, welke kolen je beter niet kunt kopen en sluiten we af met veelgestelde vragen over de beste kolen voor de BBQ.

Waarom zijn goede kwaliteit kolen belangrijk voor BBQ?

De kwaliteit van de kolen die je gebruikt, heeft een aanzienlijke invloed op de prestaties van je barbecue en de smaak van je eten. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om goede kwaliteit kolen te gebruiken:

 1. Consistente temperatuur: Goede kwaliteit kolen zorgen voor een gelijkmatige en consistente warmteverdeling, wat essentieel is voor het gelijkmatig garen van je eten.
 2. Langere brandtijd: Hoogwaardige kolen branden langer en produceren minder as, waardoor je minder tijd besteedt aan het bijvullen van kolen en meer tijd hebt om te genieten van je barbecue.
 3. Betere smaak: Goede kwaliteit kolen geven een authentieke, rokerige smaak aan je gerechten die onmogelijk te repliceren is met gas of elektrische barbecues.

Beste merken BBQ kolen

Er zijn verschillende merken van BBQ kolen op de markt, maar de volgende merken worden beschouwd als de beste keuzes voor een uitstekende barbecue-ervaring:

 1. Weber: Weber, een bekend merk in de barbecuewereld, produceert hoogwaardige houtskoolbriketten gemaakt van natuurlijke hardhoutsoorten. Ze branden langer en gelijkmatiger dan veel andere merken en geven een geweldige smaak aan je eten.
 2. Big Green Egg: Big Green Egg’s 100% natuurlijke houtskool wordt geproduceerd uit een mix van eiken- en hickoryhout, wat zorgt voor een langdurige, consistente warmte en een heerlijke rooksmaak. Deze kolen zijn ideaal voor zowel direct als indirect grillen.
 3. Kingsford: Kingsford is een ander populair merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid. Hun houtskoolbriketten, gemaakt van hout en bindmiddelen, branden gelijkmatig en lang, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor BBQ-liefhebbers.
 4. Fogo: Fogo biedt premium houtskool van restaurantkwaliteit, gemaakt van dicht hardhout uit Zuid-Amerika. Deze kolen branden extreem heet en lang en zijn perfect voor langzaam garen en roken.

Welke kolen niet kopen?

Het is belangrijk om enkele soorten kolen te vermijden bij het barbecueën. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Snel aansteekbare kolen: Hoewel ze handig kunnen zijn vanwege hun snelle ontsteking, bevatten deze kolen meestal chemicaliën die een onaangename smaak aan je eten kunnen geven en mogelijk schadelijk kunnen zijn.
 2. Goedkope, merkloze kolen: Deze kolen kunnen onregelmatige warmteverdeling, kortere brandtijd en overmatige asproductie veroorzaken. Ze kunnen ook gemaakt zijn van lage kwaliteit hout of zelfs sloophout, wat kan leiden tot een slechte smaak en mogelijke blootstelling aan schadelijke stoffen.

Houtskool of briketten

Het kiezen tussen houtskool en briketten voor de BBQ hangt af van je persoonlijke voorkeur, het soort voedsel dat je wilt bereiden en de gewenste grillervaring. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, die we hieronder zullen bespreken.

Houtskool

Voordelen:

 1. Hogere temperaturen: Houtskool kan hogere temperaturen bereiken dan briketten, waardoor het ideaal is voor het snel dichtschroeien van vlees en het creëren van een mooie korst.
 2. Authentieke smaak: Houtskool geeft een meer natuurlijke, rokerige smaak aan je eten in vergelijking met briketten.
 3. Snellere ontsteking: Houtskool ontsteekt sneller dan briketten, wat betekent dat je sneller kunt beginnen met grillen.

Nadelen:

 1. Minder consistente warmte: Houtskool brandt onregelmatiger en heeft de neiging om sneller op te branden dan briketten, wat kan leiden tot een minder gelijkmatige warmteverdeling.
 2. Kortere brandtijd: Houtskool brandt over het algemeen sneller op dan briketten, wat betekent dat je mogelijk vaker kolen moet bijvullen tijdens het grillen.

Briketten

Voordelen:

 1. Consistente warmte: Briketten zorgen voor een gelijkmatige en consistente warmteverdeling, wat ideaal is voor langzaam garen en indirect grillen.
 2. Langere brandtijd: Briketten branden langer dan houtskool, waardoor je minder vaak kolen hoeft bij te vullen tijdens het grillen.
 3. Makkelijker te regelen: Briketten zijn meestal uniform van grootte en vorm, wat het eenvoudiger maakt om de temperatuur in je barbecue te regelen.

Nadelen:

 1. Lagere temperaturen: Briketten bereiken over het algemeen lagere temperaturen dan houtskool, wat kan betekenen dat het langer duurt om vlees dicht te schroeien.
 2. Langzamere ontsteking: Briketten hebben meer tijd nodig om op te warmen en klaar te zijn voor gebruik in vergelijking met houtskool.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een authentieke smaak en hoge temperaturen voor het snel dichtschroeien van vlees, dan is houtskool wellicht de beste keuze voor jou. Als je daarentegen waarde hecht aan een gelijkmatige warmteverdeling en een langere brandtijd, dan zijn briketten de betere optie.

Je kunt ook overwegen om houtskool en briketten te combineren om te profiteren van de voordelen van beide soorten brandstof. Experimenteer met verschillende combinaties om de perfecte balans te vinden die past bij jouw grillbehoeften en smaakvoorkeuren.

Veelgestelde vragen over de beste kolen voor de BBQ

Vraag: Hoeveel kolen moet ik gebruiken voor mijn barbecue?

Antwoord: De hoeveelheid kolen die je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je barbecue en hoe lang je van plan bent om te grillen. Een algemene richtlijn is om genoeg kolen te gebruiken om een laag van ongeveer 5 centimeter dik te creëren.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat kolen klaar zijn om te gebruiken?

Antwoord: Het duurt meestal ongeveer 20-30 minuten voordat kolen volledig zijn opgewarmd en klaar zijn om te gebruiken. Wacht tot de kolen bedekt zijn met witte as voordat je begint met grillen.

Vraag: Kan ik houtskool en briketten door elkaar gebruiken?

Antwoord: Ja, je kunt houtskool en briketten mengen om te profiteren van de voordelen van beide soorten kolen. Houtskool zorgt voor een hogere temperatuur en snellere ontsteking, terwijl briketten langer branden en een gelijkmatigere warmte bieden.

Vraag: Hoe bewaar ik BBQ kolen?

Antwoord: Bewaar je BBQ kolen in een droge, koele en goed geventileerde ruimte, bij voorkeur in een afgesloten verpakking of container. Dit helpt vocht te voorkomen, wat de prestaties van de kolen kan beïnvloeden.

Door het kiezen van de juiste kolen voor je BBQ, zorg je voor een geweldige barbecue-ervaring met heerlijke, smaakvolle gerechten. Houd deze tips in gedachten bij het selecteren van je kolen en geniet van het grillen!