Beste moment om vliegtickets te boeken

Het vinden van het beste moment om vliegtickets te boeken is voor veel reizigers een cruciale vraag. In dit artikel bespreken we de factoren die de prijs van vliegtickets bepalen, of het beter is om lang op voorhand te boeken of last minute, en hoe je de goedkoopste vliegtickets kunt vinden.

Beste websites om vliegtickets te boeken

 • Skyscanner
 • Google Flights

Factoren die de prijs van vliegtickets bepalen

Er zijn verschillende factoren die de prijs van vliegtickets beïnvloeden, waaronder:

 1. Vraag en aanbod: Als er veel vraag is naar vluchten op een bepaalde route, zullen de prijzen over het algemeen hoger liggen. Omgekeerd, als er minder vraag is, zullen de prijzen lager zijn.
 2. Seizoensgebondenheid: Tijdens het hoogseizoen, zoals de zomermaanden en schoolvakanties, zijn vliegtickets vaak duurder vanwege de toegenomen vraag. In het laagseizoen zijn tickets meestal goedkoper.
 3. Concurrentie: Op routes met veel concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen kunnen de prijzen lager uitvallen.
 4. Brandstofprijzen: Schommelingen in de brandstofprijzen hebben invloed op de kosten van vliegtickets, omdat brandstof een aanzienlijk deel van de bedrijfskosten van luchtvaartmaatschappijen uitmaakt.
 5. Tijd van boeking: Het tijdstip waarop je een vliegticket boekt, heeft ook invloed op de prijs. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het ticket.

Beter lang op voorhand boeken of last minute?

De vraag of het beter is om lang op voorhand te boeken of last minute varieert per situatie. Er zijn enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen:

 1. Plan je reis tijdens het laagseizoen: Als je flexibel bent met je reisdata, overweeg dan om tijdens het laagseizoen te reizen. Dit is wanneer de prijzen over het algemeen lager zijn en er meer kans is op aanbiedingen en kortingen.
 2. Boek op het juiste moment: Uit onderzoek blijkt dat het boeken van vliegtickets ongeveer 6-8 weken voor de vertrekdatum doorgaans het goedkoopst is. Voor internationale vluchten kan dit oplopen tot 3-6 maanden voor vertrek.
 3. Wees flexibel met je reisdata: Als je flexibel bent met je reisdata, heb je meer kans om goedkopere vliegtickets te vinden. Vliegen op een doordeweekse dag zoals dinsdag of woensdag kan vaak goedkoper zijn dan in het weekend.
 4. Overweeg last-minute deals: Hoewel het niet altijd gegarandeerd is, kunnen er soms goede last-minute deals beschikbaar zijn als luchtvaartmaatschappijen proberen hun resterende stoelen te verkopen. Houd hier rekening mee als je flexibel bent met je reisplannen.

Zo vind je de goedkoopste vliegtickets

Om de goedkoopste vliegtickets te vinden, volg je deze tips:

 1. Gebruik prijsvergelijkingswebsites: Websites zoals Skyscanner, Google Flights en Kayak helpen je om snel de beste deals voor jouw route en data te vinden.
 2. Schrijf je in voor prijsalerts: Veel prijsvergelijkingswebsites bieden de optie om prijsalerts in te stellen. Hiermee word je via e-mail op de hoogte gebracht wanneer de prijs van een bepaalde vlucht daalt.
 3. Boek rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij: Soms kunnen de prijzen lager zijn als je rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij boekt in plaats van via een tussenpersoon.
 4. Overweeg alternatieve luchthavens: Vliegen van of naar een nabijgelegen luchthaven kan soms goedkoper zijn. Houd hier rekening mee bij het zoeken naar vliegtickets.
 5. Maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s en creditcardpunten: Luchtvaartmaatschappijen en creditcardmaatschappijen bieden vaak loyaliteitsprogramma’s en punten die je kunt inwisselen voor kortingen op vliegtickets.

In conclusie, het beste moment om vliegtickets te boeken hangt af van verschillende factoren, zoals de vraag, het seizoen en de concurrentie. Over het algemeen is het raadzaam om vroeg te boeken, flexibel te zijn met je reisdata en gebruik te maken van prijsvergelijkingswebsites om de beste deals te vinden.