Duurste Lego sets

LEGO sets zijn niet alleen een leuke en creatieve hobby, maar kunnen ook een waardevolle investering zijn. Sommige zeldzame en exclusieve sets kunnen in de loop der tijd aanzienlijk in waarde stijgen. In deze uitgebreide gids bespreken we wat de prijs van LEGO sets bepaalt, waarom je in LEGO sets kunt investeren, hoe je de waarde van je sets kunt behouden en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de duurste LEGO sets.

Wat Bepaalt de Prijs van LEGO Sets?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van LEGO sets bepalen:

 1. Aantal stukjes: Over het algemeen geldt: hoe meer stukjes een set heeft, hoe duurder deze zal zijn.
 2. Complexiteit en ontwerp: Sets met complexe bouwtechnieken en gedetailleerde ontwerpen kunnen duurder zijn vanwege het extra werk dat nodig is om ze te ontwerpen en produceren.
 3. Exclusiviteit en zeldzaamheid: Limited edition sets, sets die zijn uitgebracht in samenwerking met andere merken of sets die zijn geproduceerd in beperkte oplages kunnen duurder zijn vanwege hun exclusiviteit en zeldzaamheid.
 4. Licenties en partnerschappen: Sets die zijn gebaseerd op populaire films, tv-series of andere franchises kunnen duurder zijn vanwege licentiekosten en partnerschappen met andere bedrijven.

Waarom Investeren in LEGO Sets?

Investeren in LEGO sets kan een lonende en winstgevende onderneming zijn, om de volgende redenen:

 1. Waardestijging: Sommige zeldzame en exclusieve LEGO sets kunnen in de loop der tijd aanzienlijk in waarde stijgen, waardoor ze een goede investering kunnen zijn.
 2. Verzamelwaarde: Veel mensen zijn gepassioneerde LEGO verzamelaars en zijn bereid om hoge prijzen te betalen voor zeldzame of gewilde sets.
 3. Nostalgiewaarde: Omdat LEGO al generaties lang populair is, kunnen oudere sets een nostalgische waarde hebben voor verzamelaars en fans, waardoor hun prijs kan stijgen.

Hoe Behoud je de Waarde van je LEGO Sets?

Om de waarde van je LEGO sets te behouden en mogelijk te verhogen, moet je zorgvuldig met je sets omgaan:

 1. Bewaar de originele verpakking en instructies: De originele doos en instructies kunnen bijdragen aan de waarde van een set, vooral als ze in goede staat zijn. Bewaar de verpakking en instructies op een veilige plaats, uit de buurt van vocht en zonlicht.
 2. Houd de sets compleet: Zorg ervoor dat je alle stukjes, minifiguren en accessoires van een set bij elkaar houdt. Incomplete sets kunnen aanzienlijk minder waard zijn dan complete sets.
 3. Bewaar de sets zorgvuldig: Om de waarde van je sets te behouden, moet je ze op een veilige en schone plaats bewaren, bij voorkeur uit de buurt van vocht, zonlicht en temperatuurschommelingen. Overweeg om je sets te beschermen met acryl displayboxen of vitrinekasten.
 4. Houd de sets schoon en stofvrij: Regelmatig onderhoud, zoals het voorzichtig afstoffen van je sets en het af en toe schoonmaken met een zachte borstel of doek, kan helpen om hun uiterlijk en waarde te behouden.

Veelgestelde Vragen over de Duurste LEGO Sets

Vraag: Wat zijn enkele van de duurste LEGO sets op de markt?

Antwoord: Enkele van de duurste LEGO sets zijn de LEGO Star Wars Ultimate Collector’s Millennium Falcon, de LEGO Taj Mahal, de LEGO Creator Expert Hogwarts Castle en de LEGO Technic Bugatti Chiron.

Vraag: Is het beter om geopende of ongeopende LEGO sets te verzamelen als investering?

Antwoord: Ongeopende LEGO sets, vooral in hun originele verpakking, kunnen meer waard zijn dan geopende sets. Echter, sommige verzamelaars geven de voorkeur aan het bouwen en tentoonstellen van hun sets, wat ook waarde kan toevoegen in termen van persoonlijke voldoening en genot.

Vraag: Hoe kan ik de huidige waarde van mijn LEGO sets bepalen?

Antwoord: Er zijn verschillende websites en online tools die je kunnen helpen bij het bepalen van de huidige waarde van je LEGO sets, zoals BrickLink, BrickPicker en eBay. Door recente verkoopprijzen van vergelijkbare sets te onderzoeken, kun je een idee krijgen van wat je sets waard kunnen zijn.

Door de bovenstaande informatie en adviezen te volgen, ben je goed op weg om te investeren in waardevolle LEGO sets en het behouden van hun